10 x de beste festival documentaires

We hebben speciaal voor jullie een lijst samengesteld met de 10 meest geweldige festivaldocumentaires die je absoluut niet wilt missen. Dus ga er lekker voor zitten en geniet van deze inspirerende en boeiende films!

Wouter

COO / Founder

1. Fyre – The Greatest Party That Never Happened (2019)

Als je deze nog niet gezien hebt, dan weet je wat je vanavond te doen staat. Plof op de bank, pak er een lekker drankje bij en ga er even voor zitten. De documentaire over Fyre Festival – wat een grote scam bleek te zijn – werd in 2019 door Netflix uitgebracht. Het originele idee was om een festival te organiseren ter promotie van de app Fyre. Door dikbetaalde influencers en modellen op een privéjacht te filmen moest het festival onder de aandacht gebracht worden. En dat lukte. Binnen een paar dagen was het festival volledig uitverkocht (ondanks de bizar hoge ticketprijzen). Een succesverhaal. Alles moest alleen nog geregeld worden…

2. Avicii – True Stories (2017)

Het is weliswaar geen documentaire over een festival, maar wel over een artiest die met zijn karakter en muziek van grote invloed is geweest op de festivalbranche. Deze docu vertelt het verhaal van de wereldberoemde Zweedse dj Avicii. Met nummers als Levels, Wake Me Up en Without You werd hij ongekend populair over de hele wereld. Dit succes had helaas een keerzijde voor Tim Berg (zijn echte naam). De openhartige documentaire laat zien hoe hij kapot gaat aan zijn overvolle schema en de druk van buitenaf; hij deed 813 shows in 8 jaar. Helaas heeft niemand om hem heen door hoe slecht het echt met hem gaat. Met alle gevolgen van dien.

3. This Was Tomorrow (2015)

Het grootste elektronische festival ter wereld op beeld: Tomorrowland. Headline-acts als David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike en Armin van Buuren zijn te zien maar ook de gewone bezoekers, the People of Tomorrow. This was Tomorrow biedt kijkers een diepgaand inzicht in de bloeiende cultuur van Tomorrowland en de organisatie erachter. 

4. Berlin Calling (2008)

DJ Ickarus (gespeeld door Paul Kalkbrenner) is megapopulair bij zijn fans en toert over de hele wereld, totdat hij in het gekkenhuis belandt nadat hij te veel drugs heeft gebruikt. Met dit drama – de langst draaiende Duitse film ooit – en de bijbehorende soundtrack verwierf muziekproducent en techno-dj Paul Kalkbrenner direct internationale faam.

5. Woodstock (1970)

Woodstock is een Amerikaanse documentaire-film uit 1970 rond het gelijknamige muziekfestival uit 1969, geregisseerd door Michael Wadleigh. Het succes van het legendarische festival – met o.a. namen als Joe Cocker, Santana, Jimi Hendrix en Janis Joplin – overtrof de stoutste verwachtingen. In drie dagen tijd werd Woodstock bezocht door meer dan vierhonderd duizend jongeren. Het werd het grootste evenement uit de hippie-geschiedenis. Het filmmateriaal werd onder meer gemonteerd door Martin Scorsese en werd bekroond met een Oscar© in de categorie Beste Documentaire.

6. 30 jaar Dutch Dance (2018)

In 30 jaar Dutch Dance vertellen tientallen hoofdrolspelers van drie decennia dance samen hun verhaal, ondersteund door veel uniek archiefmateriaal. Van extravagante roXY-feesten tot DJ Tiësto die eind jaren 90 zijn eerste tracks in elkaar draait op zijn zolderkamer. Je wordt meegenomen in alle succes- en probleemverhalen van DJ’s, event-organisatoren en clubs. 30 jaar Dutch Dance is verkozen tot één van de tien beste verhalende journalistieke producties van 2018 in Nederland.

7. I'll Sleep When I'm Dead (2016)

I’ll Sleep When I’m Dead is een hele dikke documentaire over een van de meest eminente dj’s die vandaag nog steeds de wereld verbaast: Steve Aoki. Aoki praat over de drijfveer van zijn carrière: zijn ambitieuze vader, Rocky Aoki, de standvastige waaghals en oprichter van Benihana.

8. Spark: A Burning Man Story (2014)

Burning Man, misschien wel een van de beroemdste festivals ter wereld. Elk jaar verzamelen 60.000 mensen zich in de woestijn van Nevada, waar het festival plaatsvindt. In het midden van de Black Rock Desert verrijst elk jaar voor één week een surreële stad. Het evenement is ontstaan in de zomer van 1986, toen drie vrienden op een strand van San Francisco een pop verbranden. Hierdoor ontstond een jaarlijks terugkerend ritueel waar steeds meer mensen op af kwamen. Het strand werd te klein en de festiviteit moest zich verplaatsen naar de woestijn. 

9. XOXO (2016)

Deze Netflix Original vertelt het verhaal van zes jongeren die naar het Amerikaanse dancefestival XOXO gaan: een opkomende dj, zijn beste vriend, een hopeloze romanticus, een afgedankte ster en een stel met problemen. De opkomende dj krijgt de kans om op het festival te draaien nadat zijn tracks viraal zijn gegaan enkele dagen voor de kick off. Een gigantische kans… maar hij moet er wel nog heelhuids komen.

10. Glastonbury (2006)

In 1970 opende Michael Eavis zijn 150 hectare grote boerderij voor 1.500 mensen die elk 1 dollar betaalde om een ​​handvol pop- en folksterren te zien optreden tijdens het zomerzonnewende-weekend. Daarmee was het Glastonbury Festival geboren. Nu een van de grootste en populairste festivals ter wereld. Een oproep van Michael Eavis zorgde ervoor dat er meer dan 900 uur aan beeldmateriaal van het festival binnenkwam met de grootste artiesten, legendarische acts en uitzinnige fans. De documentaire Glastonbury brengt vakkundig de evolutie van het langstlopende muziekfestival ter wereld in beeld. Een aanrader!

×